Hitta det bästa och billigaste bostadslånet.

Sök nytt eller omförhandla befintligt bostadslån. Spara tid och pengar.

Bostadslån: Jämför och hitta rätt

Med ett bostadslån kan du förverkliga din bostadsdröm. Finansiera köpet av din nya villa, ditt undangömda smultronställe eller din upprustade sekelskifteslägenhet.

Att köpa en helt egen bostad kan vara den största investeringen du gör. Därför är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Vi hjälper dig att jämföra bostadslån från flera långivare – helt gratis. Då blir det enkelt för dig att hitta bästa ränta och villkor för ditt bostadslån.

Vad är bostadslån?

Ett bostadslån, även kallat för bolån eller huslån, är ett lån du tar för att ha råd med att köpa en bostad, oavsett om det är en villa, bostadsrätt eller radhus.

När du tar ett bostadslån ställs din bostad som säkerhet. Det innebär att långivaren – som oftast är en bank – tar bostaden som pant, så att denne kan sälja bostaden och därmed få tillbaka sina pengar om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. När du sätter din bostad i pant hos banken utfärdas ett pantbrev.

Om du ska köpa ett fritidshus kan du ansöka om ett fritidshuslån. Det fungerar likadant som bostadslånet, men om du redan har ett bostadslån kan du få högre ränta på ditt fritidshuslån eftersom långivaren då tar en större risk genom att låna ut pengar till dig. Om du däremot kan visa att du har en god och stabil ekonomi bör det inte vara några problem med att få din låneansökan beviljad.

Bolånetaket och kontantinsats – både skydd och svårighet

När du ska ta ett bostadslån kan lånet finansiera högst 85 procent av köpesumman. Banken kommer alltså inte att låna ut mer än 85 procent av bostadens värde. De resterande 15 procenten måste du finansiera själv med en så kallad kontantinsats. Denna maxgräns kallas för bolånetaket. Gränsen kom till 2010 och är till för att stabilisera bostadsmarknaden, så att du som äger eller ska köpa bostad får det tryggare.

Men att spara ihop pengar till en kontantinsats är inte alltid enkelt med dagens bostadspriser. Det gör att många, särskilt yngre människor, hamnar utanför bostadsmarknaden. Om du inte har råd att betala kontantinsatsen kan du ta ett kontantinsatslån. Det är en sorts privatlån som du tar utöver ditt bostadslån. Det innebär att kontantinsatslånet är utan säkerhet och därmed vanligtvis har högre ränta och kortare avbetalningstid.

Det går också att ta bostadslån utan kontantinsats, men det är sällan rekommenderat.

Innan bolånetaket tillkom delades bostadslån oftast in i bottenlån och topplån. Med bottenlån, även kallat hypotekslån, avses den del av lånet som tas med bostaden som säkerhet. Med topplån avses ett privatlån som tillsammans med bottenlånet utgör ett bostadslån. Idag kan man säga att topplånet har ersatts med kontantinsatsen.

Lånelöfte

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked på hur mycket pengar banken kan låna ut till dig. Löftet godkänns av banken och fungerar som ett bevis på att du har en finansieringsplan redo för ditt bostadsköp. När du sedan har hittat en bostad som du vill köpa är det enkelt att ändra lånelöftet till ett bostadslån. I vissa fall kan lånelöftet vara ett krav för att du ska få köpa en bostad. Därför bör du innan du ansöker om bostadslån be din bank om ett bostadslöfte.

Att ansöka om ett lånelöfte är gratis. Du väljer själv lånelöftets belopp, och det finns inget krav på att du måste ta ett lån efter att du har ansökt om ett löfte. Generellt gäller ett lånelöfte i 3–6 månader. Därefter behöver du ansöka om ett nytt löfte. Det är viktigt att du kontaktar din bank om din ekonomi förändras under lånelöftets tid.

Ansök om lånelöfte

Handpenningslån

När du ska köpa din bostad kan du behöva betala en handpenning. Det är en förskottsbetalning som fungerar som säkerhet för säljaren. Handpenningen brukar vanligtvis vara 10 procent av bostadens totalpris. Handpenning är inte detsamma som kontantinsats, men när du betalar handpenningen räknas det som att du har betalat en del av din kontantinsats. Om du betalar handpenningens 10 procent har du alltså 5 procent kvar av kontantinsatsen att betala.

Om du inte kan betala handpenning går det att ta ett handpenningslån. Det är ett lån utan säkerhet som ska betalas tillbaka strax efter att bostadsköpet är klart.

Byggnadslån

Om du ska bygga eget hus, renovera sommarstugan eller bygga ut ett garage kan du finansiera arbetet med ett byggnadslån. Det är en version av bostadslånet där du löpande tar ut pengar under byggtiden istället för att banken betalar ut en klumpsumma till dig. Baserat på byggnadens värde sätter banken ett maxbelopp, och när bygget är klart gör banken om ditt byggnadslån till ett vanligt bostadslån.

Byggnadslånet kallas också för byggkreditiv eller byggnadskredit.

Bolåneräntor

bostadslån
Bolåneränta. Har du koll på skillnaderna mellan fast och rörlig ränta? Och vad bör du egentligen välja? Svaret är inte alltid enkelt. Vi hjälper dig att hitta rätt.

Boräntan är en viktig faktor när det gäller den totala kostnaden för ditt bostadslån. Räntan kan oftast förhandlas, vilket innebär att den ränta du får inte nödvändigtvis är samma ränta som en annan kund får. Om du kan visa långivaren att du har en god, stabil ekonomi och att du kan betala av ditt lån finns en större sannolikhet att du kan bli erbjuden lägre ränta.

När du tar ett bolån kan du välja mellan fast ränta, som även kallas för bunden ränta, och rörlig ränta.

Omförhandla ditt bostadslån

Fast eller rörlig ränta – eller båda?

Med en fast ränta binder du räntan och får betala en särskild procent under en angiven period. Därför betalar du samma ränta under hela den perioden. Den tidsperioden kallas för din bindningstid. Oftast är bindningstiden mellan ett och fem år lång. När den har gått ut kan du, om du vill, omförhandla ditt lån.

Rörlig ränta innebär att bolåneräntan följer marknadsräntan. Hur många procent du får betala i boränta kan alltså ändras under den tid du betalar av ditt lån, beroende på hur marknadsräntan rör sig. Marknadsräntan påverkas av reporäntan, vilken justeras av Riksbanken.

Generellt sett är det billigare att välja rörlig ränta. Om marknadsräntan sjunker kan du spara stora summor pengar och få en lägre månadskostnad. På liknande sätt kan det också bli dyrt för dig om marknadsräntan skulle stiga avsevärt. Därför bör du vara någorlunda påläst om bolåneräntor innan du väljer rörlig ränta till ditt bostadslån.

Läs mer: Bunden eller rörlig ränta?

Den fasta räntan tenderar vara något högre och dyrare än den rörliga räntan. Å andra sidan kan du känna dig mer säker med bunden ränta om det visar sig att marknadsräntan stiger. Det finns också möjlighet att välja både fast och rörlig ränta. Då kan du till exempel välja att ha fast ränta under en viss tidsperiod och rörlig ränta under en annan.

När du ska välja ränta till ditt bostadslån bör du först se hur räntan ser ut idag. Sjunker den eller är den på väg upp? Hur har marknadsräntan tidigare rört sig? Se även över din egen ekonomi. Om du har råd med en rörlig ränta som skulle kunna stiga bör du överväga att välja den framför den fasta räntan.

Listränta och snittränta

Med begreppet listränta avses bankernas och kreditföretagens högsta ränta. Om du tar ett lån kan du alltså inte få en ränta som är högre än den angivna listräntan. Du kan däremot få lägre ränta om du till exempel har låg belåningsgrad och god kreditvärdighet. Hör med din bank för att se vad du kan göra för att få rabatt. Dock har vissa långivare en fixerad bolåneränta, vilket innebär att boräntan inte går att sänka.

Snitträntan är den genomsnittliga boränta som bankens kunder har betalat under en viss period. Alla svenska banker som erbjuder bostadslån måste offentliggöra sina snitträntor enligt Finansinspektionens regler. När du ska välja bostadslån kan du därför med fördel jämföra de olika bankernas snitträntor. Men kom ihåg: Det går att få längre ränta än den angivna snitträntan. Om du bland annat har en hög kontantinsats eller om du använder någon av bankens andra tjänster kan du få rabatt.

Nominell och effektiv ränta

Den nominella räntan är den grundläggande räntan för lånet. Om du lånar 800 000 kronor i bostadslån och får en årlig ränta på två procent, så är den nominella räntan alltså två procent. Förutom räntekostnaden kan bland annat aviavgift och uppläggningsavgift tillkomma. När man räknar in även dessa kostnader får vi den effektiva räntan – den totala kostnaden för lånet.

Amortering

bostadslån
Amortera rätt. När du ska betala tillbaka ditt lån kan du spara mycket pengar om du amorterar på rätt sätt.

Att amortera betyder att man betalar av sitt lån. Tillsammans med räntan utgör amorteringen den månadskostnad du får betala för ditt lån tills dess att hela lånet är avbetalt. I Sverige finns amorteringskrav, vilket innebär att du som mest är tvungen att amortera tre procent av ditt lånebelopp varje år. Om lånet däremot understiger 50 procent av bostadens värde finns inget amorteringskrav.

Varje gång du amorterar blir ditt lån billigare. Det beror på att räntan beräknas som en procentsats av ditt totala lånebelopp. När du betalar av lånet sjunker beloppet, och därmed även räntan. Därför kan det vara värt att amortera så mycket du kan. Månadskostnaden kommer då att stiga, men du kan korta ner återbetalningstiden och den totala kostnaden.

Det finns olika typer av amortering: annuitet och rak amortering.

Annuitetslån

Det så kallade annuitetslånet innebär att du betalar samma totalbelopp varje månad under avbetalningstiden. Till en början amorterar du mindre och betalar högre ränta, och sedan sjunker räntan gradvis samtidigt som amorteringen ökar. Om du har annuitet är månadskostnaderna lägre till en början, vilket kan vara till fördel om bostadsköpet har tagit hårt på ekonomin.

Rak amortering

Med rak amortering betalar du av lika mycket på ditt lån varje månad under avbetalningstiden. De första åren kommer totalbeloppet att vara högre eftersom lånebeloppet då är som störst, men allt eftersom lånet betalas av kommer räntan sjunka och totalbeloppet blir mindre.

Annuitetslån vs. rak amortering: För- och nackdelar

Hur mycket får jag låna?

Svaret på frågan är inte samma för alla. Hur mycket pengar du får låna beror nämligen på bland annat din kreditvärdighet, ekonomiska stabilitet och belåningsgrad. Utifrån dessa faktorer gör långivaren en bedömning av vilken summa pengar du kan få låna.

Vill du hitta ett bra bostadslån, sänka räntan eller omförhandla ditt nuvarande lån? Genom att jämföra bostadslån kan du snabbt och enkelt hitta lån som passar dig utifrån dina villkor. Det gör du helt gratis och utan bindning genom att fylla i formuläret.

Få erbjudanden på bostadslån

Enkel ansökan

Du behöver bara fylla i formuläret på denna sida, så kontaktar vi upp till 10 banker. Endast en kreditupplysning tas.

Fyll i formuläret nu

Snabba processer

Det är enkelt att fylla i ansökan och vår handläggning är effektiv. Inom några dagar får du svar.

Få erbjudanden på lån

Få hjälp att välja

Du får personlig rådgivning om de erbjudanden du har fått. Tjänsten är kostnadsfri och utan bindningar.

Börja här