Kalkyl för privatlån: Beräkna ditt lånebehov


Kalkyl för privatlån

Det är inte bara för bolån som man har nytta av en lånekalkyl. Ska du ansöka om privatlån är det till stor hjälp att använda en kalkyl anpassad för privatlån. En lånekalkyl ger dig kontroll över din ekonomi och hjälper till att beräkna hur mycket du kan få i lån.

Oavsett om du vill ta ett privatlån eller andra typer av smålån, kan lånekalkylen beräkna kostnaden på lånet. Ansöker du om lån hos flera banker blir det lättare att jämföra och välja lånet med lägst ränta.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån du kan använda till det du vill. Ofta behöver man inte säkerhet för att få lånet. Detta är i motsättning till bolån som kräver säkerhet i bostaden och bara kan användas till att köpa bostad. Eftersom banken inte tar någon säkerhet och pengarna kan användas till något som inte ger något värde senare (till exempel en resa), kommer banken att ta en högre ränta på ett privatlån än ett bolån.

Om man har andra alternativ än att ta lån utan säkerhet, bör man överväga det först. Kanske är det möjligt att låna pengar från en släkting eller bekant, skära ned på sina utgifterna eller skaffa sig ett extrajobb. Risken med privatlån är att räntan är hög och om det handlar om stora lånebelopp kan det vara svårt att betala tillbaka lånet.

Om du trots allt måste välja ett lån utan säkerhet, är det viktigt att kolla med flera banker. Det är inte säkert att det första erbjudandet du får är det bästa. Därför bör du jämföra flera långivare. Fyller du i formuläret på vår sida blir du kontaktad av flera banker som ger dig erbjudande på privatlån. Tjänsten är gratis och helt utan bindning. Det står dig därför helt fritt att tacka ja till ett låneerbjudande eller nej till alla.

Ränta

Hur dyrt lånet kommer att bli beror på din ekonomi och hur mycket du lånar. Räntan kan alltid förhandlas, men ju mer pengar du lånar, desto lägre ränta får du. Kom ihåg att ju högre lånebeloppet är, desto högre blir månadskostnaden. Din ekonomi kommer också påverka vilken ränta banken ger dig. Det hänger också ihop med den risk banken tar i att låna ut pengarna. Har du hög inkomst och ordning på ekonomin kan banken ge dig en lägre ränta än om det motsatta gäller.

Bolåneräntan ligger på mellan 2 och 5 %. För ett lån utan säkerhet ligger räntan istället mellan 10 och 25 %. Det kan vara väldigt stora skillnader mellan de olika bankerna och det är väldigt viktigt att jämföra flera banker för att vara säker på att man tackar ja till det bästa erbjudandet. Fyll i formuläret på vår sida, så kommer flera banker att kontakta dig med ett låneerbjudande.