Lån för att kunna bygga drömbostaden
Det är inte alltid lätt att ha kontantinsatsen på plats till lån för drömbostaden.

Bolån utan kontantinsats

Kravet på kontantinsats drabbar särskilt unga som vill in i bostadsmarknaden i större städer. Många undrar därför om det går att köpa bostad utan att ha pengarna till kontantinsatsen.

Ett snabbt svar på det är: Ja, det kan du – men det rekommenderas inte.

Hur mycket kontantinsats måste man ha?

Vad är kontantinsats?

Kontantinsats är det belopp banken kräver att du ska bidra med för att banken ska bevilja ett bostadslån. Det är alltså den del av köpesumman du inte får i lån, som du måste skaffa på egen hand.

I dag är kontantinsatsen 15 % av köpesumman. Resterande 85 % kan banken bevilja i ett bostadslån.

Anledningen till att banken kräver en kontantinsats är att de behöver säkra sig mot en nedgång i bostadens värde. Eftersom bostaden fungerar som en säkerhet för lånet, saknas täckning för lånet om banken har lånat 100 % av köpesumman och bostadsvärdet sjunker.

Kontantinsatsen ska inte förväxlas med handpenningen, som är de 10 % av köpesumman som betalas efter att köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. Resterande summa betalas sedan vid tillträdet av bostaden.

Bostadspriserna har ökat kraftigt de senaste åren. Amorteringskrav har införts i hopp om att bromsa prisökningen för bostadslån. För många, framför allt de som ska in på bostadsmarknaden för första gången, har det resulterat i att de för varje år som går måste in med ännu mer i kontantinsats för att kunna finansiera sin bostadsdröm.

Idag kräver bankerna 15 % kontantinsats för att ge ut lån till ett bostadsköp. Om du köper bostad för 3 000 000 kronor måste du alltså ha 450 000 kronor i kontantinsats. Naturligt nog är det inte alla som har dessa pengar tillgängliga.

För att räkna ut hur stor kontantinsats som krävs på bostadslånet kan du använda dig av vår bolånekalkylator. I den kan du räkna ut hur mycket du kan betala i månaden i både räntor och avdrag.

Är du säker på att annuitetslån är lånetypen som passar dig och din ekonomi bäst? Läs mer om annuitet och andra alternativ här.

Kontantinsatslån

För den som saknar kontanterna som krävs för att täcka bostadslånets kontantinsats, finns det en möjlighet att låna till sig det som fattas. Banker som ger privatlån utan säkerhet kan låna ut upp till 500 000 kronor, beroende på lånsökarens personliga ekonomi.

Om du ska köpa din första bostad är det mycket att tänka på och sätta sig in i. Läs om det allra viktigaste vid förstagångsköp av bostad här.

Risk för långivaren

Nackdelen med dessa lån är att de innebär en stor risk för långivaren. Därför är räntan mycket hög i jämförelse med till exempel ett bostadslån. För många blir det svårt att betala de stora räntekostnader som följer av att betala både ett bolån och ett privatlån. Har man sparpengar till en del av kontantinsatsen kan ett privatlån vara ett alternativ för att få in den sista delen som saknas. Då blir lånebeloppet inte så stort och räntekostnaderna blir enklare att leva med.

Ska man ta ett privatlån för att skaffa pengar till kontantinsatsen är det väldigt viktigt att jämföra olika bankers villkor, det kan vara stora skillnader och det finns mycket att spara på att hitta de bästa lånevillkoren. Jämför bankers privatlån genom att fylla i formuläret på Lån.nu.