Lån för att kunna bygga drömbostaden
Det är inte alltid lätt att ha kontantinsatsen på plats till lån för drömbostaden.

Bolån utan kontantinsats – så funkar det

Kravet på kontantinsats drabbar särskilt unga som vill in i bostadsmarknaden i större städer. Många undrar därför om det går att köpa bostad utan att ha pengarna till kontantinsatsen.

Ett snabbt svar på den frågan är: Ja, det kan du – men det rekommenderas inte.

Bostadspriserna har ökat kraftigt de senaste åren. Amorteringskrav har införts i hopp om att bromsa prisökningen för bolån. För många, framför allt de som ska in på bostadsmarknaden för första gången, har det resulterat i att de för varje år som går måste in med ännu mer i kontantinsats för att kunna finansiera sin bostadsdröm.

Vad är en kontantinsats?

En kontantinsats är det belopp banken kräver att du ska bidra med för att banken ska bevilja ett bostadslån. Det är alltså den del av köpesumman du inte får i lån, som du måste skaffa på egen hand.

Idag kräver bankerna 15 % kontantinsats för att ge ut lån till ett bostadsköp. Om du köper en bostad för 3 000 000 kronor måste du alltså ha 450 000 kronor i kontantinsats. Resterande 85 % kan banken bevilja i ett bostadslån.

Anledningen till att banken kräver en kontantinsats är att de behöver säkra sig mot en nedgång i bostadens värde. Eftersom bostaden fungerar som en säkerhet för lånet, saknas täckning för lånet om banken har lånat 100 % av köpesumman och bostadsvärdet sjunker.

Vad är handpenning?

Kontantinsatsen ska inte förväxlas med handpenningen, som är de 10 % av köpesumman som betalas efter att köpare och säljare undertecknat köpekontraktet. Resterande summa betalas sedan vid tillträdet av bostaden.

För att räkna ut hur stor kontantinsats som krävs för ett bolån kan du använda vår bolånekalkylator. I den kan du räkna ut hur mycket du kan betala i månaden i både räntor och avdrag.

Visa mer

Kan man köpa hus eller lägenhet utan kontantinsats?

Nej, det går inte att ta ett bolån utan kontantinsats. Kontantinsatsen är ett lagstadgat krav och går inte att komma undan. Däremot kan du låna pengar för att få ihop hela den kontantinsats som krävs.

Kontantinsatslån – låna till kontantinsats

Långt ifrån alla har tillräckligt med pengar för att täcka ett bolåns kontantinsats. Ett sätt att finansiera kontantinsatsen är att ta ett kontantinsatslån. Det är ett privatlån utöver det bolån du tar när du köper en bostad.

Banker som erbjuder privatlån utan säkerhet kan låna ut upp till 600 000 kronor, beroende på lånsökarens personliga ekonomi.

Det är inte alla banker som bevilja kontantinsatslån – och huruvida lånet beviljas skiljer sig från person till person. Här är det den personliga ekonomin som avgör.

Handpenningslån – låna till handpenning

På samma sätt som det går att låna pengar till kontantinsatsen är det fullt möjligt att ta ett handpenningslån. Även det är ett privatlån utan säkerhet som tecknas utöver ditt bolån.

Ett handpenningslån kan du ta när du ska betala handpenning för den bostad du ska köpa. Eftersom lånet är separat från bolånet kan det fungera som en del av kontantinsatsen.

Handpenningen brukar betalas när du skriver under köpekontraktet, eller kort därefter. Sedan betalas handpenningslånet vanligtvis tillbaka på tillträdesdagen.

Tänk på detta

Nackdelen med dessa kontantinsatslån och handpenningslån är att de innebär en stor risk för långivaren. Därför är räntan mycket hög i jämförelse med till exempel ett bostadslån. För många blir det svårt att betala de stora räntekostnader som följer av att betala både ett bolån och ett privatlån.

Om du har sparpengar till en del av kontantinsatsen kan ett privatlån vara ett alternativ för att få in den sista delen som saknas. Då blir lånebeloppet inte så stort och räntekostnaderna blir enklare att leva med.

Om banken skulle neka dig ett kontantinsatslån eller handpenningslån kan en borgensman vara ett alternativ. Det innebär att någon, oftast en släkting, går i god för dig och betalar lånet om du inte skulle kunna göra det.

Läs mer: Vad gör en borgensman?

Gör en kalkyl

Om du planerar att ta ett kontantinsatslån eller handpenningslån bör du se till att du kan hantera alla framtida utgifter. Gör en kalkyl och räkna in månadskostnader för både bolånet och kontantinsatslånet eller handpenningslånet.

Kom ihåg att ta hänsyn till andra månadsavgifter, exempelvis avgift till bostadsrättsförening och kostnader för bredband, elavtal och försäkring.


Om du ska ta ett privatlån för att skaffa pengar till kontantinsatsen eller handpenningen är det väldigt viktigt att jämföra olika bankers villkor. Det kan vara stora skillnader och det finns mycket att spara på att hitta de bästa lånevillkoren. Jämför de olika bankernas privatlån enkelt och gratis genom att fylla i formuläret på Lån.nu.