Bolånekalkyl: Beräkna ditt lånebehov


Lånekalkylator

När man ska söka om lån hjälper det att sätta sig in i systemet redan innan man kontaktar banken. Först och främst måste man ha full kontroll på sin egen ekonomi. Banken vill bland annat veta hur mycket du tjänar före skatt, det som kallas bruttoårsinkomst.

Du behöver också veta hur mycket du har i skulder. Här inkluderas allt från studielån och billån till kreditkort och privatlån. Hur mycket pengar du har att använda som kontantinsats är också avgörande för hur stort lån du kan få. När du har kontroll på din ekonomi kan du använda en lånekalkylator.

Bolånekalkyl

Om du ska köpa en bostad är det bra att veta ungefär vad man kan förvänta sig innan man söker lån hos banken. Då är en bolånekalkylator ett bra hjälpmedel. Vår bolånekalkylator beräknar dina uppgifter för både annuitetslån och lån med rak amortering, och ger dig en fullständig avbetalningsplan. Dessutom kommer du att få en fullständig redovisning av dina räntor, amorteringar och den totala räntekostnaden. Kalkylatorn fungerar därmed också som en räntekalkylator.

Bankerna har ofta egna lånekalkylatorer. Det kan dock vara bra att veta om att de lägsta räntorna som uppges hos till exempel Swedbanks, Handelsbankens eller SBAB:s bolånekalkylator inte nödvändigtvis är den bästa räntan banken kan erbjuda. Har man god ekonomi kan det vara möjligt att förhandla till sig en bättre räntenivå. Det förutsätter att du kontaktar flera banker och skaffar dig bra kunskap om vilka räntor de olika bankerna är beredda att erbjuda.