Lånekalkyler


Beskrivning av lånekalkyler

Lånekalkyler

Här har vi samlat alla våra lånekalkyler så att du enkelt kan räkna ut hur mycket lån du kan få, vad det kommer att kosta och om du klarar att betala av lånet. Här hittar du kalkyler för bolån, billån, fritidshus och privatlån.

Dessutom finns en guide för hur du fyller i kalkylatorn korrekt, tips och nyttig information om lån samt länkar till mer fördjupande artiklar om alla de olika typerna av lån.

Bolånekalkyl

Använd vår bolånekalkylator för att beräkna hur mycket du kan låna, antingen utifrån vad du har råd att betala per månad, eller utifrån lön och egenkapital. Du får en detaljerad avbetalningsplan, där du kan se hur mycket lånet kostar månad för månad. Läs också allt du behöver veta om bolån.

Du kommer också kunna se total räntekostnad, alltså hur mycket lånet kommer kosta dig totalt sett. Du kan också enkelt se hur totalkostnaden förändras om du justerar avbetalningstid, kontantinsats, ränta och låneform (rak amortering eller annuitetslån).

Funderar du på om du ska ha bunden eller rörlig ränta? Läs mer om det här.

Pris: Det totala priset på bostaden.

Ränta: För att få så korrekta värden som möjligt bör du använda den effektiva räntan. Banken ger ofta erbjudanden med den nominella räntan, den effektiva räntan är högre eftersom den inkluderar avgifter och räntan som beräknas på räntan. Kom ihåg att det är den effektiva räntan du ska betala. Du kan läsa mer om ränta och om hur den beräknas här.

Kontantinsats: Detta är pengarna du själv måste investera när du köper en bostad. Det finns i dag ett krav på 15 % kontantinsats. Det innebär att du måste 15 % av bostadens pris i kontanta medel. Skulle det vara så att du saknar pengar till kontantinsatsen, kan du läsa mer om hur du kan lösa de här.

Avbetalningstid: Kan också kallas låneperiod och avser den tid du ska använda till att betala ned lånet. Ju längre avbetalningstid, ju mindre betalar du per månad. Den totala kostnaden för lånet blir dock högre ju längre tid du använder på att betala av det. Faran med att välja maximal avbetalningstid med en gång är att du inte har något extra att gå på om räntan stiger, eller om du får en lägre inkomst.

Låneform: Här skiljer vi på rak amortering och annuitetslån. Totalt sett blir ett lån med rak amortering lite billigare än ett annuitetslån, men du betalar en högre månadskostnad i början av låneperioden. Eftersom många lånar höga belopp, helt på gränsen av vad de klarar av att betala av, är det många som föredrar annuitetslån. Trots att det blir dyrare i längden. Banken brukar automatiskt erbjuda annuitetslån, om du inte frågar efter något annat är det vad du får.

Ägarandel handlar om hur stor del av bostaden du äger. Många som köper bostad tillsammans vill äga hälften var. Har man olika stora delar kontantinsats kan det lösas genom att man betalar av olika mycket på lånet, då lånet är avbetalat äger man lika mycket. Kom ihåg att skriva ett tydligt kontrakt mellan er när ni köper tillsammans. Är ni sambos och inte gifta är det extra viktigt. Läs mer om vad man måste tänka på när man köper bostad ihop och hämta ett gratis kontrakt här.

Hushållets bruttoinkomst per år betyder den samlade årsinkomsten för den eller de som ska ta lånet. Med bruttoinkomst menas inkomst före skatt, inkomst efter skatt kallas nettoinkomst.

Om du ser att du inte har tillräckligt hög inkomst, för mycket skulder eller för lite kapital till kontantinsatsen kan du överväga att ta hjälp av en medlåntagare eller en borgensman. Anledningen till att bankerna är försiktiga med att låna ut för mycket är att de gör en stor förlust om låntagaren inte klarar av att betala tillbaka lånet. Därför vill banken känna att det är säkert att låna ut pengarna innan de godkänner ett lån. Du kan läsa mer om borgensman här, och om du funderar på vad skillnaderna är mellan borgensman och medlåntagare kan du läsa om det här.

Fritidshuskalkyl

Ska du köpa en sommarstuga eller någon annan typ av fritidshus är det värt att undersöka vilka möjligheter du har för ett lån. Bankerna erbjuder ofta egna fritidshuslån, de är dock ofta lite dyrare med högre ränta än vanliga bolån. Ett alternativ är att ta säkerhet i en annan fastighet du äger, på så sätt kan du få bättre ränta. Läs mer om lån till fritidshus här.

Billånekalkyl

Ska du ta lån för att köpa bil finns det särskilda billån. Dessa lån har ofta lite högre ränta än bolånet. Det kan vara värt att försöka baka in billånet i bolånet. Då kan du få lägre ränta eftersom du har din bostad som säkerhet. Anledningen till att billån är dyrare än bolån är att bilen förlorar sitt värde ganska fort, till skillnad från bostäder som istället ökar i värde med tiden. Därför kan inte banken ta säkerhet i bilen på samma sätt som de kan i en bostad. Läs mer om billån här.

Privatlånekalkyl

Privatlån är ett samlingsnamn för lån utan säkerhet. Till skillnad från bolån, där banken tar bostaden som säkerhet, krävs det ingen säkerhet för att få ett privatlån. Därför är det väldigt begränsat hur mycket pengar du kan låna, samtidigt som lånet blir mycket dyrare eftersom banken inte har någon garanti för att de får tillbaka pengarna. Därför bör du vara väldigt försiktig med att ta lån utan säkerhet. Om du inte har något annat val bör du sätta dig noggrant in i vad det innebär och jämföra flera banker för att få så bra ränta som möjligt. Det kan skilja mycket från bank till bank. Läs mer om nyttiga tips för privatlån här.