Kvinna som ser fram emot ekonomisk frihet.

Lån utan UC – det här behöver du veta

Alla långivare gör någon form av kreditupplysning. Dels för att de enligt lag måste göra det, dels för att de garanterat förlorar pengar annars. Hur kan då så många erbjuda lån utan UC? I den här artikeln får du veta mer om hur det egentligen fungerar och vilka alternativ du har.

Det går i allmänhet inte att låna pengar om man har svårt att betala tillbaka. Långivarna gör noggranna bedömningar av vilka de lånar till även om de inte använder kreditupplysningsföretaget UC. De inhämtar information om din ekonomi och hur bra du har varit på att betala tillbaka de senaste åren vare sig du vill eller inte.

Hur ska du då kunna låna utan kreditupplysning? Om du har behov av det bör du antagligen sanera och stärka din ekonomi. Det finns många sätt att göra detta, och hjälp att få (se nedan). Ett första steg kan vara att samla lånen, vilket kan fungera även om du har haft dålig kreditvärdighet.

Spara pengar

30 banker konkurrerar med varandra om att få dig som kund. De kommer därför att ge dig sina allra bästa erbjudanden.

Gratis och utan bindning

Du väljer själv om du vill tacka ja till ett av erbjudandena eller nej till alla. Tjänsten är helt gratis.

Slösa inte tid och energi

Låt oss göra jobbet med att söka och jämföra lån hos de olika bankerna – så kan du göra något roligare.

Redo? Skicka in din låneförfrågan

Alternativen till UC

För att skaffa sig grundläggande information om låntagaren behöver långivaren information. Fyra av de största bankerna i Sverige grundade därför Upplysningscentralen 1977. Företaget heter nu UC och ägs av finländska kreditinformationsbolaget Asiakastieto. Alla långivare på marknaden – även de som erbjuder "lån utan UC" – inhämtar information om den som ansöker om lån. Om man inte köper den från UC så brukar man använda konkurrenterna. De största kreditupplysningsföretagen är:

Bankernas strategi bakom kreditupplysningarna

Det är inte bara kreditförluster bankerna är rädda för. När det gäller privatlån vill de också undvika att låntagaren förtidsinlöser lånet. Bankerna försöker därför skaffa sig en så bra bild som möjligt av låntagarens ekonomi för att kunna ge ut rätt lån till rätt personer med rätt ränta.

Om de lånar till en person som har svårt att betala tillbaka riskerar de att förlora pengarna. Om lånet är för dyrt är risken att låntagaren får ett billigare lån någon annanstans, betalar tillbaka det dyra lånet och snuvar banken på ränteintäkter.

Beroende på hur mycket långivaren betalar till olika kreditupplysningsföretag kan de få reda på exempelvis följande:

  • Betalningsanmärkningar – ärenden som gått till kronofogde de senaste 3 åren.
  • Skuldsaldo – hur mycket skulder personen har hos kronofogden.
  • Krediter – hur många lån, hur stora lån och vilka kreditgränser personen har hos låneinstitut.
  • Inkomst – deklarerade intäkter.
  • Fastighetsinnehav – taxeringsvärden m.m.
  • Antal förfrågningar – hur många som har begärt en kreditupplysning.

Alla dessa uppgifter vägs ihop och sammanställs till ett kredit-"score". Det kan till exempel uttryckas som att ett score under 40 ger automatiskt avslag medan en poäng över 80 av 100 ger bäst möjliga villkor. Exakt hur poängen sätts kan variera, men det är helhetsbilden som blir viktig. En glömd räkning som gått till kronofogde stoppar inte lånet om personen har fast anställning och kontroll på sin ekonomi i övrigt.

Så kan du förbättra ditt UC

En kvinna ritar upp en plan på en whiteboardtavla.
Gör en plan. Ta kontroll över din ekonomi.

Allt handlar om att ha en ordnad ekonomi. Om du har trasslat till det bör du så fort som möjligt försöka lösa det genom att prioritera att lösa lån och undvika att ta nya. Framförallt från långivare som utlovar "lån utan UC". Det brukar nämligen innebära betydligt sämre villkor och högre räntor.

Många hamnar i en mycket ansträngande ond cirkel när de tar ständigt nya lån för att betala för de gamla, och detta syns skoningslöst i alla kreditupplysningar. Inte bara de från UC.

Strategi för att söka lån

Fler än 15 förfrågningar hos UC gör att kreditgivarna drar öronen åt sig och din kreditpoäng sjunker.

Om du tar ett lån utan UC registreras förvisso inte någon förfrågan hos UC, men krediten kommer att synas. Och du kommer att få en förfrågan registrerad någon annanstans.

Eftersom upprepade förfrågningar hos UC kan generera ett lägre kreditbetyg är vi noga med att endast en kreditupplysning tas när du ansöker om lån på Lån.nu. Denna kreditupplysning delas sedan med samtliga banker. Om det på kort tid har gjorts många kreditupplysningar hos UC på dig bör du vänta minst 3 månader innan du fortsätter ansöka om lån.

Så får du hjälp

Om du har hamnat i en lånekarusell och situationen håller på att glida dig ur händerna bör du omedelbart vidta mått och steg. Ta inte några nya smålån. Fokusera istället på att förbättra din kreditpoäng genom att skaffa fasta inkomster och eventuellt be om betalningsplaner.

Därefter kan du försöka samla lånen för att ta ett helhetsgrepp om dina skulder.

Du ska alltid kunna få hjälp med detta hos kommunens skuldrådgivare. Det är kostnadsfritt och skuldrådgivaren kan hjälpa dig med exempelvis avbetalningsplaner för att ta dig ur skuldfällan.

Checklista för lån utan UC

  • Om du vet att ditt kreditbetyg hos UC är för lågt – undvik att låna
  • Skaffa fasta inkomster och förbättra din ekonomi.
  • Samla lånen när det blir möjligt.
Få ditt lån nu