olika banklån utan säkerhet

Olika lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet är en möjlighet att snabbt få en summa pengar när det verkligen behövs. Idag finns det fullt av långivare som erbjuder dessa lån – men vad är egentligen skillnaderna mellan de olika lånetyperna?

Om det plötsligt dyker upp oväntade utgifter, eller om man vill finansiera sitt drömprojekt, kan ett lån utan säkerhet vara en lösning. Med ett lån utan säkerhet kan man snabbt få en summa pengar att använda fritt. Det gäller dock att vara redo för en större månadskostnad eftersom räntan är högre än på lån med pant. Det beror på att banken inte har någon säkerhet och alltså tar en större risk genom att låna ut sina pengar.

Privatlån eller blancolån

Lån utan säkerhet kallas ofta för privatlån eller blancolån. Begreppet blancolån är ett äldre begrepp som används mer sällan idag. De flesta banker använder idag termen privatlån. Ett privatlån kan ges utan att man sätter till exempel sitt hus i pant, eller har en borgensman.

Vanligt är att dessa lån ges på mellan 10 000 och 500 000 kronor, men det kan variera hos olika långivare. Räntan brukar variera mellan ungefär 8 % upp till så mycket som dryga 20 %. Hur mycket en långivare är beredd att låna ut och till vilken ränta beror på den värdering som görs av lånsökarens privatekonomi. Återbetalningstiden brukar vara upp till 12 eller 15 år.

Sms-lån, snabblån, mikrolån och smålån

Montagebild med sedlar och en miniräknare.
Sms-lån. Olika långivare erbjuder olika bra lånevillkor för sina sms-lån, speciellt när det kommer till återbetalningen. Därför är det bra att jämföra utbuden först.

Begreppet sms-lån föddes i början av 2000-talet då det blev möjligt att söka om ett mindre lån på nätet, där man snabbt fick svar på sms. Dessa lån kännetecknas av ett mindre lånebelopp, med kortare avbetalningstid och högre ränta än privatlån.

När snabblånen kom var det vanligt med en lånesumma på cirka 1 000–4 000 kronor, med 30 dagars betalningstid. Idag erbjuder vissa långivare snabblån på upp till 20 000 kronor med ett par års avbetalningstid.

Kontokredit

En kontokredit är en typ av kreditlån som kan användas när man behöver den. Istället för att få en lånesumma in på kontot, får man en fast summa tillgänglig att ta från. Ränta betalas på det belopp som tas ut. På så sätt behöver man inte betala ränta för mer än vad man verkligen använder.

Ett kreditkort är en typ av kontokredit, men det finns också kontokrediter som inte är kopplade till ett fysiskt kort. Då överförs pengar från långivaren till ditt bankkonto. En del banker erbjuder också en kontokredit kopplat till ens lönekonto.

Konsumentkreditlagen

Alla dessa typer av lån ses rent tekniskt som konsumentkrediter och omfattas av konsumentkreditlagen. Lagen reglerar vilka villkor långivaren har rätt att ge. Som privatperson kan man aldrig få sämre villkor än vad lagen säger. Utöver lån omfattar lagen också bland annat köp som görs på avbetalning. Läs mer om konsumentkreditlagen här.

Jämför lån

Idag finns det ett stort antal aktörer som erbjuder privatlån och andra former av kontokrediter. Att hitta den som passar bäst för den typen av lån som du själv behöver är både svårt och tidskrävande.

Hos Lån.nu kan du jämföra låneerbjudanden genom att fylla i vilket lån du är ute efter. Då får du erbjudandena skickade till dig så att du enkelt kan se vilket som passar dig bäst. Tjänsten är kostnadsfri och helt utan bindning, så du står helt fritt till att tacka nej till alla erbjudanden du får.

Fortsätt läsa: Hitta rätt lån utan säkerhet

Alla låneansökningar hanteras av vår partner Axo Finans AB.