Kreditupplysning bank, kreditupplysning lån
Kreditupplysning. Undrar du om din kreditprövning visar de ekonomiska förutsättningar du behöver för att ta upp ett lån i banken?

Kreditupplysning: Vad är det?

En kreditupplysning visar din skötsamhet i ekonomin. Den är avgörande för att få lån, handla på kredit eller hyra bostad. Här får du reda på vad kreditupplysningen visar – samt de vanligaste frågorna och svaren kring kreditupplysningar.

Kreditprövning: När du ansöker om ett lån gör långivaren en kreditprövning för att kontrollera att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna betala tillbaka lånet.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är långivarens sätt att göra en riskbedömning om en lånsökare är pålitlig. För att kunna låna ut pengar, eller låta någon handla på kredit, är det viktigt att undersöka om det går att lita på att pengarna kommer att betalas tillbaka. Därför görs en utvärdering av lånsökarens ekonomiska situation och historia.

Vad syns i kreditupplysningen?

Det finns två olika typer av kreditupplysningar: mikroupplysning, UC13, och personupplysning, UC3, som är mer omfattande. En personupplysning registreras i 12 månader. För många kreditförfrågningar kommer att försämra din kreditvärdighet. En mikroupplysning blir däremot inte registrerad. Det är därför värt att fråga om det räcker med en mikroupplysning när till exempel en hyresvärd ber att få göra en kreditvärdering.

kreditupplysning
Undersökning. Var femte svensk har någon gång betalat sommarsemestern med kredit. Det visar en undersökning som spar-appen Dreams har gjort tillsammans med analysföretaget PFM Research från april 2017.

Mikroupplysning (UC13) innehåller:

 • Namn och adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuld hos Kronofogden

Personupplysning (UC3) innehåller:

 • Namn och adress
 • Inkomst för de senaste 2 åren
 • Äktenskapsförord
 • Fastighetsinnehav
 • Betalningsanmärkningar
 • Kreditförfrågningar
 • Skuld hos Kronofogden
 • Aktiva krediter

Vem har rätt att hämta ut en kreditupplysning? Och för vad?

Lagen säger att det måste finnas ett legitimt skäl för att få hämta ut en kreditupplysning. Dessutom måste du godkänna att en kreditupplysning tas.

SMS-lån: Läs om långivarna som vill stärka sina kreditprövningar.

Hur länge sparas informationen?

Betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden är bland det mest skadliga för kreditbetyget. Lyckligtvis försvinner dessa uppgifter efter att skulden är betalad, men det kan ta upp till 36 månader. Registrerade kreditupplysningar som också kan påverka kreditbetyget försvinner efter 12 månader.

Kan jag se mitt eget kreditbetyg?

Enligt kreditupplysningslagen har alla rätt att hämta ut den information som finns lagrad om dig. Hos Upplysningscentralen (UC), finns en tjänst som heter Min UC. Där går det att begära ut ditt eget kreditbetyg. Det är gratis att göra det en gång om året. Om du vill göra det fler gånger kostar det 95 kronor. Det påverkar inte ditt kreditbetyg att själv beställa dina kreditupplysningar.