Ordning på ekonomin
Samla lån. Ordning och reda på ekonomin ger inre ro till att glädja sig över det livet har att bjuda på.

Allt du behöver veta om att samla lån

Att samla lån är precis vad det låter som. Genom att samla mindre lån och krediter till ett enda lån går det att sänka räntekostnaderna och få bättre översikt över sin ekonomi.

Vad är skillnaden på att samla lån och ett ”vanligt” privatlån?

Det samlade lånet fungerar i grund och botten på samma sätt som ett privatlån. Det är också ofta samma kreditbanker som erbjuder privatlån och möjligheten att samla lån. Det finns dock flera anledningar till att samla sina lån och krediter till ett lån.

  • Banken kan sköta återbetalningen av alla dina tidigare lån och krediter som du uppger i din låneansökan när du ansöker om att samla dina lån.
  • Det blir lättare att ha kontroll på ekonomin. Du får bara en faktura.
  • Räntan på ett privatlån är ofta lägre än vad den är på kreditkort och dyra smålån.

När du ansöker om att samla dina lån kommer banken att ta en kreditupplysning och göra en samlad bedömning om du är kapabel att betala av ett samlat lån. Bedömer banken att du har ekonomi för att betala av lånet kommer du att få en lägre ränta än om de anser att risken är stor för att du inte kan betala av lånet. Anser banken att du inte är kapabel att betala av lånet kan du få avslag på din ansökan.

Hur går det till?

När banken har godkänt din låneansökan finns det två sätt att lösa lånet. Antingen betalar banken ut pengar till dig och låter dig betala av dina tidigare lån och krediter. Alternativt ger du banken alla betalningsupplysningar för dina lån och banken betalar av dina lån åt dig.

Varför jämföra flera banker?

Banker kan göra olika bedömningar när de utvärderar dina lånemöjligheter. Det kan dels bero på att de ser på olika faktorer av din ekonomi, dels på att vissa banker är mer riskbenägna än andra. Därför kan det vara stora variationer mellan bankernas erbjudanden, eller till och med om de godkänner eller avslår din låneansökan.

För att vara säker på att man får bästa möjliga lånevillkoren är det därför nödvändigt att göra en noggrann jämförelse av flera banker. På Lån.nu kan du snabbt och enkelt få erbjudanden från flera banker, helt kostnadsfritt och helt utan bindning. Du kan alltid välja att tacka nej till de erbjudanden du får.

Omförhandla dina lån regelbundet

Det kan vara värt att skicka ut en förfrågan om att samla lån med jämna mellanrum. Med dagens låga ränteläge och under förutsättning att man sköter sin ekonomi finns det möjlighet att stegvis pressa ned räntan på lånet. Bankerna är alltid på jakt efter nya kunder och om de kan locka till sig dig, trots lite lägre ränta, är det ofta värt det för dem. Därför gäller det att låta bankerna konkurrera om ditt lån om och om igen. Tänk bara på att om du gör det för ofta kan det påverka din kreditvärdighet på grund av de kreditupplysningar som kommer att tas.

En kreditupplysning sparas i 12 månader. Därför kan det vara smart att låta det gå ett år mellan låneförhandlingarna. Här kan du fylla i vilket lån du är ute efter och låta bankerna konkurrera med varandra om att ge dig det bästa erbjudandet.

Undrar du varför lånelöftet är viktigt inför ditt bostadsköp? Läs mer om lånelöften här.

Fallgropar

  • Du sträcker lånet över längre tid och ökar den totala räntekostnaden. Kom ihåg att försöka välja så kort avbetalningstid som möjligt. Om du samlar dyra lån med 10 års avbetalningstid till ett billigare lån med 20 års avbetalningstid, kommer den totala räntekostnaden i de flesta fall att vara högra på det billiga lånet. Pengarna du sparar på lägre ränta bör användas direkt till avbetalning av lån, inte nya utgifter.
  • Du samlar dina lån när det inte lönar sig. Har du ett litet lån eller många små lån som du vill betala ned på kort tid, kan avgiften för att upprätta ett nytt lån vara större än det du sparar på att samla lånen.

Alla låneansökningar hanteras av vår partner Axo Finans AB.