allt om amortering
Amortering är det belopp du betalar av på ditt bolån. Ju mer du amorterar desto mer minskar lånet du har på din bostad, och även räntekostnaden.

Allt om amortering

Att amortera är att betala av sitt lån. För varje amortering minskar lånebeloppet tills det är helt och hållet återbetalt.

Amorteringen är tillsammans med räntan det månadsbelopp du betalar för ditt lån. Medan räntan kan ses som en avgift man betalar till banken, kan amorteringen ses som en investering eftersom varje avbetalning minskar ditt lån och gör dig till ägare av ytterligare en liten del av din bostad. Den dagen då du har amorterat hela ditt lån är bostaden helt och hållet din – och vid en försäljning går alla pengar till dig.

Amorteringskrav

Idag har vi amorteringskrav i Sverige. Tidigare var det möjligt att välja bort amorteringen och bara betala räntorna på lånet, men det är alltså inte längre tillåtet. Amorteringskravet infördes för att försöka dämpa prisväxten på bostadsmarknaden och samtidigt förhindra att bostadsköpare köper dyrare bostäder än vad de egentligen har råd med.

Amorteringskravet innebär att:

  • De som har ett bostadslån på 70–85 % av bostadens värde måste amortera 2 % av det totala lånebeloppet per år.
  • De som har ett bostadslån mellan 50–70 % av bostadens värde måste amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år.
  • De som lånat mer än 4,5 % av sin årsinkomst före skatt ska amortera minst 1 % av det totala lånebeloppet per år.

Det innebär att kravet på amortering beror på både storleken på lånet i förhållande till din årsinkomst och till bostadens värde. Som mest kan man alltså bli tvungen att amortera 3 % av lånebeloppet varje år. Är lånet under 50 % av bostadens värde finns inget krav på amortering.

För varje amortering blir lånet billigare

Eftersom både räntan och minimikravet för amorteringen beräknas som en procentsats av det totala lånebeloppet, minskar dessa poster i takt med att lånet betalas av och lånebeloppet sjunker. Därför är det värt att amortera så mycket som ekonomin tillåter, även om det betyder ett högre månadsbelopp. Lyckas man korta ner avbetalningstiden kommer det också att innebära en lägre total räntekostnad.

Läs mer: För- och nackdelar med annuitetslån vs. rak amortering